Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2014 21:46 - И bogolubie е заключила блога си, не мога да приема голямата измама за намерената икона в Лопушанския манастир, ето защо
Автор: conrad Категория: Други   
Прочетен: 4042 Коментари: 22 Гласове:
2

Последна промяна: 12.01.2014 21:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg




Бог мрази идолите.
Нека да ви припомня Втората Божия заповед от Десетте:
"4 Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е във водата под земята;
5 да не им се кланяш нито да им служиш, защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
6 а показвам милости към хиляда поколения на ония, които Ме любят и пазят Моите заповеди." Изход 20 гл.

Нека да помислим - дали Бог стои зад иконите, след като поклонението пред тях е идолопоклонство. Може ли Той да си противоречи?
Тогава кой стои зад "чудесата" на иконите? Кой има изгода да вървим срещу Божия закон и нарушавайки го да попаднем в огнената геена? - Няма друг в тази Вселена, който да се противи така на Бога и да мрази човечеството, както Луцифер (сатана).
Чрез "чудесата" на иконите Демонът на демоните върши най-фината и коварна измама, като прави миряните закононарушители,  предвождани от духовните си водачи.
Ако тези вождове четяха Словото без да се съобразят с наслоените езически традиции в православието, ако изпълняваха Словото смирено и дословно, така както Бог изисква - нямаше да има подобна поголовна мерзост.
Що се отнася до съня на жената, посочила иконата, изобразяваща Мария и младенеца, и вграждането й в храма - това е режисирано изключително от Измамника на Вселената.
Неведнъж съм предупреждавала, че сатана е велик имитатор на "чудеса" - спомнете си от Библията как "
Аарон хвърли жезъла си пред Фараона и пред слугите му, и жезълът стана змия.
11 Но Фараон повика мъдреците и чародеите, та и те, египетските магьосници, сториха същото с баянията си.
12 Защото хвърлиха, всеки от тях, жезъла си, и те станаха змии; обаче Аароновия жезъл погълна техните жезли." Изход 7гл.

Зад чародеите, врачките, баячките, екстрасенсите и контактьорите с "извънземни" също стои сатана.

За  измамите с иконите прочетете още тук:
http://estirbg.blog.bg/technology/2010/12/11/chuite-shte-bydem-fatalno-izmameni-chrez-quot-chudesata-quot.649111

Това написа
estirbg
, в един коментар, който препечатвам, а вие помислете и разсъдете.
Нека да не бъдем като добичета, водени за клане...

п.п. estirbg ме помоли да пренеса разговора й с  believer23 под този постинг, тъй като темата е същата, а в блога на grigorsimov коментарите и обясненията й се трият от собственика на блога Григор Симов. Има какво да се научи и най-вече да се разбере ИСТИНАТА. Тук спокойно може да продължим да изясняваме фундаментални Библейски въпроси, които са важни за нашето спасение.



Гласувай:
4



1. conrad - Имайте предвид, че всеки, който заключва блога си за коментари
10.01.2014 22:06
го е страх от истината, но тя винаги ще намери процеп откъдето да изгрее.
Четете Библията, мислете, сравнявайте деянията на църквата, за която радеете с повеленията в Словото. Защото:
"4 Който казва: Познавам Го, а ЗАПОВЕДИТЕ МУ НЕ ПАЗИ, лъжец е, и истината не е в него.
5 Но ако някой ПАЗИ СЛОВОТО МУ, неговата любов към Бога е наистина съвършена. По това знаем, че сме в Него. "
ЕТО ЗАЩО ЗАПОВЕДИТЕ НА СЪЗДАТЕЛЯ СА ВАЖНИ И ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ!
цитирай
2. conrad - Трябва да обясня една подробност
10.01.2014 22:18
"10 Защото, който опази целия закон, а съгреши в едно нещо, бива виновен във всичко.
11 Понеже Оня, Който е рекъл: "Не прелюбодействувай", рекъл е и: "Не убивай", тъй че, ако не прелюбодействуваш, а пък убиваш, станал си престъпник на закона. " Яков 2 гл.

Т.е. ако ние изпълняваме девет заповеди, но нарушаваме само една, то тогава вече сме закононарушители и няма да влезем във Вечността. Ето това е и целта на сатана.
Той вече ви е принудил да нарушите Втората заповед (идолопоклонство пред иконите), принудил ви е да нарушите и Четвъртата (12 Пази съботния ден, за да го освещаваш, според както Господ твоят Бог ти заповяда.
13 Шест дена да работиш и да вършиш всичките си дела;
14 а седмият ден е събота на Господа твоя Бог; в него да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, ни волът ти, ни оселът ти, нито някой твой добитък, ни чужденецът, който е отвътре портите ти, за да си почива слугата ти и слугинята ти, както и ти. " Второзаконие 5 гл.

Тогава сами може да прецените накъде ви водят "духовниците"...

цитирай
3. estirbg - Един мой коментар, по повод репликата на Григор Симов, който редовно трие мненията ми
11.01.2014 14:57
14:19 - Да, има един "бог" -дявола,
който коварно преплита всички мили и святи образи на Господ Иисус Христос; на неговата Пресвета Майка, Богородица, Дева Мария; на Христовите ученици - първоапостоли - светци в идоли, в дървени рамки, в сребърни обкови, в изящни сърцераздирателни рисунъци, манипулиращи сетива и разум, с една цел - да измами миряните и да ги поведе срещу Божия закон. Нима не виждате психологическия капан, който е заложен в иконите-идоли? Защото Бог доказа в историята на евреите как се обхожда с идолопоклонството, как се обхожда към всички, които са отдадени на езичеството, но кой днес се учи от историята?
Защото по-лесно е да прегърнеш греха и да вървиш срещу Божия закон, отколкото да го възстановиш в неговия неприкосновен величествен автентичен вид. Нека да Ви го припомня и ако Вие имате смелостта да го изтриете, то тогава сам ще прецените на кого служите - на Бога или мамона.

6 Аз съм Иеова твоят Бог, Който те изведох из Египетската земя, из дома на робството.
7 Да нямаш други богове освен Мене.
8 НЕ СИ ПРАВИ КУМИР, ПОДОБИЕ НА НЕЩО, КОЕТО Е НА НЕБЕТО ГОРЕ, или което е на земята доле, или което е във водите под земята;
9 ДА НЕ ИМ СЕ КЛАНЯШ НИТО ДА ИМ СЛУЖИШ; защото Аз Господ, твоят Бог, съм Бог ревнив, Който въздавам беззаконието на бащите върху чадата до третото и четвъртото поколение на ония, които Ме мразят,
10 и Който показвам милост към хиляди поколения на ония, КОИТО МЕ ЛЮБЯТ И ПАЗЯТ МОИТЕ ЗАПОВЕДИ.
11 Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита за безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.
12 Пази съботния ден, за да го освещаваш, според както Господ твоят Бог ти заповяда.
13 Шест дена да работиш и да вършиш всичките си дела;
14 а седмият ден е събота на Господа твоя Бог; в него да не вършиш никаква работа, ни ти, ни синът ти, ни дъщеря ти, ни слугата ти, ни слугинята ти, ни волът ти, ни оселът ти, нито някой твой добитък, ни чужденецът, който е отвътре портите ти, за да си почива слугата ти и слугинята ти, както и ти.
16 Почитай баща си и майка си, според както ти заповяда Господ твоят Бог, за да се продължат дните ти и да благоденствуваш на земята, която Господ твоят Бог ти дава.
17 Не убивай.
18 Не прелюбодействувай.
19 Не кради.
20 Не свидетелствувай против ближния си лъжливо свидетелство.
21 Не пожелавай жената на ближния си; ни да пожелаваш къщата на ближния си, ни нивата му, ни слугата му, ни слугинята му, ни вола му, ни осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти.

Докога ще се извращава Божия закон, само и само да се оправдаят човешките грехове и страсти?
Докога ще се бунтувате и ще налагате ваши човешки теории и поучения? Не дойде ли Исус да накаже еврейското духовенство и да освободи народа от фарисейщината? Докога ще слушаме и изпълняваме човешки догми и наредби, а няма да слушаме и четем какво Е ПИСАНО В БОЖИЕТО СЛОВО?
ЗАЩОТО
"4 Който казва: Познавам Го, а ЗАПОВЕДИТЕ МУ НЕ ПАЗИ, лъжец е, и истината не е в него.
5 Но ако някой ПАЗИ СЛОВОТО МУ, неговата любов към Бога е наистина съвършена. По това знаем, че сме в Него. "

Сам Исус казва:
"АКО МЕ ЛЮБИТЕ, ЩЕ ПАЗИТЕ МОИТЕ ЗАПОВЕДИ."
Йоан 14:15

Е, господин Симов,
Вие обичате ли Го? Ще имате ли смелостта да прегазите Неговите заповеди или отново ще ги изтриете?
цитирай
4. conrad - 3. believer23 - Протестантите се заблуждавате, защото не разбирате Писанията 11.01 15:23
12.01.2014 21:11
Идолът е фалшив бог, на когото се покланят вместо на Единствения Бог. Не заповяда ли Бог на Мойсей в пустинята да издигне медна змия и който погледне в нея с вяра в Господ да оздравее. Нима това е било идолопоклонство?
„Направи два херувима от злато: изковани ги направи от двата края на очистилището... там Аз ще ти се явявам и ще говоря с тебе над очистилището, между двата херувима, които са над ковчега на откровението” (Изх. 25:18, 22).
„И в девира направи (Соломон) два херувима от маслинено дърво ... И обкова херувимите със злато. И по всички стени на храма околовръст издълба изображения на херувими...” (3 Царств. 6:23, 28 -29). Нима тук има нарушение на втората заповед.

Жената, която страдала от кръвотечение и си казвала, че само, ако се допре до дрехата на Христос ще се излекува, нима е нарушила втората заповед? Нима тя не отдава почит на дрехата Му? Не, тя допирайки се с вяра в дрехата Му отдала почит на Самия Него и се излекувала и сам Бог я похвалил за вярата и. Така и ние не отдаваме почит на дървото и боята, а на изобразения на нея.

А вие протестантите хулите Бога, защото не почитате Неговата Църква, защото не почитате светиите, които сам Господ нарича свои приятели и който казва "Който приема вас, Мене приема, а който приема Мене, приема Тогова, Който Ме е пратил" (Мат. 10:40).
Вие хулите и Пресветата Дева Мария, като не я почитате и отричате, че е Богородица, а в самото Писание пише, че ще я облажават всички родове, а самата Елисавета изпълнена с Дух Светии я нарича Богородица:
"Благословена си ти между жените, и благословен е плодът на твоята утроба! И откъде ми е това – да дойде при мене МАЙКАТА НА МОЯ ГОСПОД Защото, щом гласът на твоя поздрав достигна до ушите ми, проигра младенецът радостно в утробата ми. "
Не е ясно само протестантите с кой дух са изпълнени щом така неистово хулят Богородица и светиите.

цитирай
5. conrad - 4. estirbg - believer23, понеже ми цитираш медната змия, която впоследствие също бива превърната в идол
12.01.2014 21:13
Описаната в Библията историческата обстановка, свързана със съдбата на израилтяните, в този труден за тях житейски момент (40 годишно обикаляне в пустинята) е конкретен и медната змия е САМО за този случай. Помисли - това поколение Е ИМАЛО ЕДИНСТВЕНО ПРОМИСЪЛ ЗА БЪДЕЩИЯ СПАСИТЕЛ, БЕЗ ДА СА ИМАЛИ НЕГОВАТА ИЗКУПИТЕЛНА ПРОЛЯТА КРЪВ. Издигането на медната змия трябваше да предаде на израилтяните един
важен урок. Те не можеха сами да се спасят от фаталния резултат на отровата в раните си. Единствено Бог бе способен да ги излекува. Но от
тях се изискваше да покажат вярата си в промисъла, който Той бе предоставил. И все пак, трябваше да погледнат към змията, за да живеят. Вярата им
бе приета от Бога и като гледаха към нея, те изявяваха вярата си.
Знаеха, че в самата змия нямаше сила, но че тя бе символ на Христос. И по този начин пред умовете им бе представена нуждата от вяра в Неговите
заслуги. До този момент мнозина бяха донасяли на Бога своите жертви с чувството, че с тях изкупват греховете си. Те не се уповаваха на бъдещия Изкупител, символизиран с тези приноси. Господ желаеше да ги научи, че техните
жертви сами по себе си нямаха повече сила или благодат от медната змия, но те трябваше по подобен начин да насочат умовете си към Христос -
великата Жертва за греха. За това ТОГАВА беше издигната медната змия.
Сега, НАШЕТО поколение, което имаме вече Жертвата Христова, дали имаме нужда от допълнителни символи (змии, икони, статуи и т.н.), които да ни навеждат към Неговата спасителна същност?
Как ти звучи например фактът, че в Израел е направен жертвеник за Третия храм, където ще бъдат извършвани древноеврейски обичаи и жертвоприношения.
Дали някога Божието провидение ще насочи еврейския народ към построяването на трети храм? Дали Отец ще започне отново жертвоприношенията, които престанаха със смъртта на Неговия Син? Когато Исус извиква: "Свърши се" (Йоан 19:30), Той отменя всички жертви. Той е последната Жертва! Следователно няма ли подновяването на жертвоприношенията да бъде открито отричане, че Исус Христос е Месия?
Издигането днес на медната змия (а заедно с нея всички символи) значи същото – отричане от спасителната кръв на Исус.
Накратко: Символите на Исус важеха единствено за тези, които нямаха Неговата изкупителна кръв – хората от Стария завет, но днес ние не можем да ги прилагаме схематично и шаблонно и С ТЯХ да оправдаваме идолопоклонството си. Имаме Исус Христос и предметните връзки с Него са мерзост.
Не са ни нужни патерици, за да дойдем до Исус.
Ето какво се случва с медната змия по-нататък в историята:
"1 В третата година на Израилевия цар Осия, Иловия син, се възцари Езекия, син на Юдовия цар, Ахаз.
2 Той беше двадесет и пет години на възраст, когато се възцари, и царува двадесет и девет години в Ерусалим; а името на майка му беше Авия, Захариева дъщеря.
3 Той върши това, което бе право пред Господа, напълно както извърши баща му Давид:
4 събори високите места, изпотроши кумирите, изсече ашерите и СЛОМИ МЕДНАТА ЗМИЯ, която Моисей беше направил, защото дори до онова време израилтяните й кадяха; и нарече я Нехущан." 4 Царе 18 гл.

Обърни внимание "Той върши това, което бе право пред Господа, напълно както извърши баща му Давид:" Право пред Господа е да се сломят кумирите и идолите. Сега, когато скоро предстои да се завърне Царят на царете, не трябва ли и ние да прочистим храмовете и душите си от идоли и кумири?
И къде в Библията пише, че трябва да се покланяме на светиите и Божията майка? Тази догма е развита от римо-католическата църква и не почива на Библейска основа. Защото Е ПИСАНО:
Деяния 4:12
"И чрез НИКОЙ ДРУГ НЯМА СПАСЕНИЕ; защото няма под небето друго име (чрез името на Исуса Христа Назарянина) дадено между човеците, чрез което трябва да се спасим. "

ПИТАМ ТОГАВА - КАКЪВ ДЯЛ ИМАТ СВЕТЦИТЕ И МАЙКАТА НА ИСУС в личното ни спасение, КОИТО СЪЩО КАТО НАС СА ГРЕШНИЦИ (Еклесиаст 7:20
Наистина няма праведен човек на земята, Който да струва добро и да не греши.)

Римляни 3:10
"Както е писано: - "Няма праведен ни един;"

Дали учениците на Исус се кланяха на Божията майка, така, както днес се извращава Словото? Самите те съзираха в себе си грешната си природа - Спомнете си смирените думи на патриарха Авраам : “Аз съм земя и пепел.”(Бит.18:27). Цар Давид е изповядал: “Аз сьм червей, а не човек.”(Пс.21:7). Ап. Павел, който повече от всички се потрудил за разпространяване на Христовата вяра по земята, е писал за себе си: “Аз съм най-малкият от апостолите и не сьм достоен да да се нарека апостол.”(1Кор.15:9) Той дори се назовал “изверг”.

За какво хулене на Богородица и светиите иде реч, след като вие поругавате кръвта на Единствения Спасител като принизявате жертвата Му, поставяйки човеци над Бога.

Питам още, къде пише в Словото, че трябва да се кланяме на учениците на Исус като на светии. Понятието светии е твърде широко и обхваща днес дори тези, които носят Божието слово, чисто и непроменено до човеците за тяхно спасение. Именно за тях е казано:
"Който приема вас, Мене приема, а който приема Мене, приема Тогова, Който Ме е пратил" (Мат. 10:40).
Бог е уредила отношенията по между ни така:
"8 Но вие недейте се нарича учители, защото Един е вашият Учител, а вие всички сте братя.
9 И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, Небесният.
10 Недейте се нарича нито наставници, защото Един е вашият Наставник, Христос." Матей23 гл.

Някъде Исус да ни е заръчвал да се молим и вярваме в светии или да си правим техни изображения. Всички сме Негови ученици и светии ще бъдем при изкуплението в небето, след Второто Му идване.
Ефесяни 2:19
"Затова вие не сте вече странни и пришелци, но сте съграждани на светиите и членове на Божието семейство; "

А как разбираш следния стих в Откровение на Йоана:
Откровение 14:12
"Тук е нужно търпението на светиите, на тия, които пазят Божиите заповеди"

СВЕТИИ СА ТЕЗИ, КОИТО ПАЗЯТ БОЖИИТЕ ЗАПОВЕДИ, ОСОБЕНО В ПРЕДСТОЯЩИТЕ ВРЕМЕНА НА ОТДЕЛЯНЕ НА ЖИТОТО ОТ ПЛЯВАТА
цитирай
6. conrad - 5. believer23 - Думите ти за медната змия
12.01.2014 21:16
11.01 17:53
Думите ти за медната змия само потвърждават това, че не разбираш Писанията. Тази змия е била сломена, защото е била превърната в идол, в божество: "защото дори до онова време израилтяните й кадяха; и нарече я Нехущан". Но докато израилтяните поглеждали към нея с вяра в Бога - била ли е идол? Или ще обвиниш и самия Мойсей в идолопоклонство? А накрая и Сам Господ ще обвиниш в идолопоклонство, защото Той заповядва на Мойсей да я издигне. Не виждаш ли каква е разликата? Почитането на иконите би било идолопоклонство, ако се молим на иконата като на божество. Но ние се молим пред образа с вяра в Бога, а не на дървото и боята.

Тези им думи само показвали тяхното смирение и осъзнаване на греховността си, но нали сам Господ чрез Кръвта Си ги е очистил. Нали сам Господ казва на св.ап. Петър: "ако не те умия нямаш дял с Мене".

А за почитането на светиите, сам Бог казва:
"Който приема вас, Мене приема, а който приема Мене, приема Тогова, Който Ме е пратил" (Мат. 10:40).
Като не изпълнявате тези заръка вие хулите и самаго Бога

"Вие сте Ми приятели. Не ви наричам вече слуги, защото слугата не знае, що върши господарят му (Иоан. 15:14, 15)"
"Голяма сила има молитвата на праведника"
"Ето, отсега ще ме облажават всички родове" (Лука 1:48)
"Който вас слуша, Мене слуша, и който се отмята от вас, от Мене се отмята" (Лука 10:16).
"Помнете вашите наставници, и като имате пред очи свършека на техния живот, подражавайте на вярата им." (Евр. 13:7)
"И скъпа е в очите на Господа смъртта на Неговите светии" (Пс. 115:6)
"Или не знаете, че тялото ви е храм на Духа Светаго, Който живее във вас? "(1Кор. 6:19)
цитирай
7. conrad - 6. estirbg - Дали не разбирам писанията ли? Че как ще разбереш какво значи медната змия, като господин Симов ми трие коментарите! 11.01 21:20
12.01.2014 21:18
11.01 21:20
Медната змия беше само символ преди Първото идване на Исус Христос и този символ не може да се прилага след пролятата Му кръв.
Пак повтарям - днес, за да дойдем до Исус, не са ни нужни патерици!
Прочети отново обясненията ми в горния коментар.
цитирай
8. conrad - 7. estirbg - Отново питам и не трий коментарите ми, господин Симов, защото Истината не може да се заличи!
12.01.2014 21:18
11.01 21:24
Как ще коментираш изявления от рода: „Свети Никола ме спаси”, „Свети Мина ми помогна”, „Молих се на Света Ана и тя ме изцели”
Това какво е, не е ли оскърбление за Изкупителя, който е Единствен наш Спасител и Благодетел.
цитирай
9. conrad - 8. grigorsimov - На estirbg:
12.01.2014 21:19
11.01 22:32
Не пълни със "спам" блога ми! Ако коментираш, не натрапвай юдейските си тези с многословие.
цитирай
10. conrad - 9. believer23 - Последен отговор
12.01.2014 21:20
11.01 23:05
"Медната змия беше само символ преди Първото идване на Исус Христос и този символ не може да се прилага след пролятата Му кръв.
Пак повтарям - днес, за да дойдем до Исус, не са ни нужни патерици!
Прочети отново обясненията ми."

Ти не отговаряш по същество, а изменяш смисъла и вменяваш думи, които никой не е казал, само и само, за да си прокараш възгледите. Никой не твърди, че медната змия трябва да се върне просто я давам като образ, който напълно съвпада с иконата. Поглеждането към змията с вяра в Бога изцерявала, същото е и с иконите. По-твойте логика и изобразените херувими са били идоли. И също така ИЗПОЛЗВАМЕ ИКОНИ, ЗАЩОТО ХРИСТОС Е ОБРАЗ НА НЕВИДИМИЯ БОГ!!!

"Как ще коментираш изявления от рода: „Свети Никола ме спаси”, „Свети Мина ми помогна”, „Молих се на Света Ана и тя ме изцели”
Това какво е, не е ли оскърбление за Изкупителя, който е Единствен наш Спасител и Благодетел."

Как ще коментираш, че в Библията пише, че Мойсей спаси с молитвата си израилтяните от Божия гняв? Не казва ли Сам Господ, че "голяма сила има молитвата на праведника".
Вероятно ще ми отговориш, че това се отнася само за Стария Завет. Но и в Новия Завет има такива примери.
14. Болен ли е някой между вас, нека повика презвитерите църковни, и те да се помолят над него, като го помажат с елей в името Господне.
15. И молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне; и ако грехове е сторил, ще му се простят.
16. Изповядвайте си един другиму греховете и молете се един за други, за да се изцерите; голяма сила има усърдната молитва на праведника.
17. Илия беше подобострастен нам човек, и с молитва се помоли да няма дъжд: и не валя дъжд на земята три години и шест месеца.
18. И пак се помоли: и небето даде дъжд, и земята произведе своя плод.(Як.5:14-18)

Интересно ми е дали виждаш оскърбление към Изкупителя, че вместо болния да се моли сам на Бога, той се надява презвитерите църковни да се помолят над него и помажат с елей, за да се изцери!
цитирай
11. conrad - 10 estirbg - Мисля, че обясних достатъчно ясно
12.01.2014 21:25
Моля те без излишни нападки и обвинения, че извъртам проблема - по-скоро ти държиш на своето си мнение и не желаеш да признаеш правотата на обяснението ми. Както и да е...други ще отсъдят кой е крив и кой прав...

Ти казваш: "змията просто я давам като образ, който напълно съвпада с иконата. Поглеждането към змията с вяра в Бога изцерявала, същото е и с иконите. По-твоята логика и изобразените херувими са били идоли. И също така ИЗПОЛзВАМЕ ИКОНИ, ЗАЩОТО ХРИСТОС Е ОБРАЗ НА НЕВИДИМИЯ БОГ!!!"

Ето тук е уловката, как можеш да дадеш на Невидимия Бог човешки образ. Да, Христос прие ВРЕМЕННО този образ, за да се доближи до хората, техния живот и техните нужди, НО ВСЪЩНОСТ ТОВА НЕ Е НЕГОВИЯ ОБРАЗ И НЕГОВОТО ВЕЛИЧИЕ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ОТРАЗИ НА ЕДНА ПРОСТА ДЪРВЕНА ПЛОСКОСТ -ТОВА Е ПОВЕЧЕ ОТ ОБИДНО. Точно това е Втората заповед:"8 НЕ СИ ПРАВИ КУМИР, ПОДОБИЕ НА НЕЩО, КОЕТО Е НА НЕБЕТО ГОРЕ" , което е категорична забрана да не изобразяваме това, което е на небето, т.е. да не се опитваме да оскверняваме Славата Му, пресъздавайки я в земни човешки или други образи. Ако Втората заповед се отнасяше само до идолите на Стария завет, тогава тя щеше да си остане там, както Петокнижието на Мойсей. Но ИСУС ИЗРИЧНО КАЗВА: "Лука 16:17
Но по-лесно е небето и земята да преминат, отколкото една точка от закона да падне. " Матей 5:17
"Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша но да изпълня. " т.е. и Втората заповед е със същата тежест и значимост, както останалите, и всички важат анблок, защото Бог е прозрял, че тази мерзост ще се прави и след Първото идване на Исус.
Ти питаш:"Как ще коментираш, че в Библията пише, че Мойсей спаси с молитвата си израилтяните от Божия гняв? Не казва ли Сам Господ, че "голяма сила има молитвата на праведника". Да, така е, но с тази разлика, че МОЙСЕЙ БЕШЕ ЖИВ, ЖИВ ПРАВЕДНИК ПРИНАСЯШЕ МОЛИТВИТЕ ЗА ЕВРЕЙСКИЯ НАРОД, А НЕ МЪРТВИ СВЕТЦИ, защото в Св.Писание ПИШЕ, че всички хора, праведни и грешни при смъртта си отиват в “шеол” и “хадес” т.е. в гроба. Сам Христос е бил също в гроба, както ни казва Деян.2:27,31. Гробът не е място на страдания, а на почивка - Йов 3:11,13,17,18:
“Защо не умрях при раждането и не издъхнах щом излязох от утробата? Защото сега щях да лежа и да почивам, щях да спя, тогава щях да съм в покой. Там нечестивите престават да смущават и там уморените се успокояват, заедно се успокояват и пленниците, не чуват гласа на насилника.”
Йов проклина деня на рождението си, и съжалява, че не е починал веднага. Тези разсъждения показват, че дори починалите дечица не се превръщат в ангели на небето съгласно някои наивни представи, а “спят” заедно с всички покойници в гроба до деня на своето възкресение след Второто идване на Исус.
Така че какви ходатаи може да са мъртвите светци в момента за нас, живите грешници. Имаме Един Ходатай, който сега е на небето и само чрез Него имаме прощение и помощ. Но тази огромна грешка на Православната църква, залагаща на мърви светци, се дължи на езическото замърсяване с догмата на задгробния живат след смъртта, която няма Библейска основа.
За състоянието на душите след смъртта СПОРЕД БИБЛИЯТА, а не според човешките писания и безумни корекции, прочети тук:
http://estirbg.blog.bg/technology/2010/11/27/zashto-ne-mojem-da-chuem-istinata-za-smyrtta-bezsmyrtieto-i-.641330

Едва тогава ще ти стане ясно, че молитвите към спящите светии са напразни, и ако има отговор понякога на тези молитви, то това не е от мъртвите светци, а от някой друг, който се представя за тях...
Ти питаш:” Интересно ми е дали виждаш оскърбление към Изкупителя, че вместо болния да се моли сам на Бога, той се надява презвитерите църковни да се помолят над него и помажат с елей, за да се изцери!”
Не, за оскърбление тук не може да се говори и никъде не съм споменавала подобно твърдение. Нещо повече, колкото повече хора се молят за някого или нещо, толкова по-силна е молитвата, но пак подчертавам - тя трябва да се принася към Единствения Ходатай, не към мъртви светци. „презвитерите църковни да се помолят над него и помажат с елей, за да се изцери!” – да, така трябва да се прави, така ПИШЕ В Библията.
В по-долния линк ти представям и информация за ада, пъкъла и рая, според Библията, а не според римо-католическите внушения, на които е подвластна за съжаление и Православната църква. Тези обяснения са фундаментални и важни както за правилното разбиране на Словото, така и за нашето спасение.

http://estirbg.blog.bg/technology/2011/01/17/ad-pykyl-rai-kakvo-kazva-bibliiata-za-tiah.669216
цитирай
12. conrad - 11. estirbg - Отново изтрихте коментара ми ...Божието слово било спам... 20:56
12.01.2014 21:28
Браво, господин Симов,
бях отговорила на въпросите на believer23, а Вашата Православна Съвест обезглави отново кого – Словото, „и Словото бе Бог”. За кой път Го убивате, господине...за кой път невежите разпъват плътта Му...
Съжалявам за Вас...
цитирай
13. believer23 - Нямам намерение да влизам в диспути,
12.01.2014 21:46
защото писано е "посъветвай веднъж дваж еретик".
Вашите коментари се трият, защото вашите коментари са духовно вредни и нежелани понеже се хулят светиите и Църквата, и които коментари могат да послужат за съблазън на "децата във вярата". Вие идвате неканени в православните теми и започвате с хулите, считайки се за своего рода духовни кръстоносци, които са призвани да "посечат вярванията" на"езичниците" православни и да им покажат "истината". И сега:
Къде е истината в адвентизма - създаден от масона Уилям Милър през 1844г. или в Православната Църква създадена преди 2000г. от Иисус Христос?
В адвентизма, където неведнъж са правени опити да се пророкува точната дата на края на света или в Православието, което държи на това, че само Господ знае точната дата за апокалипсиса.
Защо някога юдеите са се покланяли на храма - това било ли е идолопоклонство?
А защо са изобразявали херувими? - не пише ли "не си прави кумир подобие на нещо, което е на небето горе"?
А за иконите -Христос е образ на Невидимия. Той е бил видим и следователно е можел да бъде изобразен. Също така ние не се кланяме на иконата като на божество, а отдаваме почит на изобразения, на ПЪРВООБРАЗА!!! И кумир е идол фалшиво божество, което ни отдалечава от Истинския Бог, а иконата обратно, тя насочва мисълта ни към Бога, тя ни приближава към Него. Но знам, че е безсмислено и загуба на време да спорим, защото едва ли ще ви убедя в противното. Нито пък вие мен ще убедите в адвентната доктрина. Само ще си повтаряме едни и същи неща и ще упорстваме в тезите си.
цитирай
14. estirbg - believer23, за какво хулене иде реч
12.01.2014 22:54
всеки, който прочете разговора ни в коментари, едва ли ще потвърди, че хуля нечии твърдения. Убеждавам единствено от позицията на Библията, но явно вие от Православната я нямате за авторитет, по който да се съобразявате в разискванията.
Жалкото е, че отново се върнахме на същия проблем откъдето започнахме. Мисля, че бях твърде изчерпателна и обстоятелствена, но тъй като засягаш и адвентната със забележителната 1844 г., нека този изключително интересен случай от историята да осветля утре вечер, тъй като вече е късно. Утре вечер, когато се върна от работа, ако е рекъл Всевишния, ще ти разкажа Истината за провалената тогавашна надежда на очакващите последователи на Уилям Милър, който клеветиш и заклеймяваш като масон - и това е лъжа от сатана, всячески желаещ да загаси светлината за търсещите.
Доскоро!
цитирай
15. estirbg - Забелязала съм, че когато на някой спорещ му се свършат аргументите и се окаже обезоръжен от непоклатимите Библейски доказателства
13.01.2014 17:07
веднага се хваща като последна сламка за тази забележителна 1844 г., която я използват като аргумент срещу адвентната църква.
Всъщност тя е свързана с пресмятането на големия пророчески период от 2300 денонощия съгласно Дан.8:14, което довежда искрените християни в началото на 19 век до дълбокото убеждение, че в 1844 година Христос ще дойде и ще настъпи краят на света. Защо? Изчислението направено от тях било съвършено верно, но те сгрешили в тълкуването на израза “светилището ще се очисти”. Всеобщо било разбирането тогава, че светилището е нашата земя. Те приели този възглед и го свързали с огненото очистване на земята и считали, че това ще стане при Второто идване на Христос.
Много духовници от различни църковни поделения проповядвали близкия край. В Германия евангелизаторът Гаснер говорел пред аудитория от 15000 души. Православни свещеници /моля да забележиш!/ проповядвали около Каспийско море. В Англия и Шотландия Едуард Ирвин, презвитериянски пастор, с рядко красноречие благовествувал пред аудитория от 6000 до 12 000 души. В Скандинавия Бог действал по забележителен начин. Проповедите за близкото идване на Христос били забранени там, но деца от 10 до 14 годишна възраст се качвали на маси и вдъхновено проповядвали същите вести. От 1821 до 1848 г. неуморният пътешественик Йосиф Волф носел добрата вест в много ориенталски страни - от Гърция до Индия и от Тибет до Арабия. В САЩ движението добило изключителен характер. Старият чифликчия и бивш капитан Уилиям Милер бил доведен до искрена вяра в Христос чрез лично изучаване на Библията в усамотение. Той бил начело на движението. Уилиям Милер и съмишлениците му разглеждали Дан.8:14 съвместно с Откр.14:6,7:
“И видях друг ангел, че летеше посред небето който имаше вечното благовестие за да прогласява на обитаващите по земята и на всеки народ, племе и език и люде.
И каза със силен глас: Бойте се от Бога и въздайте Нему слава, защото настана часът, когато Той ще съди; и поклонете се на Този, Който е направил небето и земята, морето и водните извори.”
В посочения текст се оповестява великата истина, че е настъпил часът на Божия съд. Но тези искрени изследователи на библейските пророчества не забелязали в началото, че в Откровение 14 глава следват и други две съобщения и изтълкували часа на Божия съд като край на света. Фактически Откр.14:6,7 - първата ангелска вест - била разгласена мощно, сред протестантските църкви на САЩ до пролетта на 1844 г. Но последните заемат отрицателно становище спрямо нея и това заставя тези първи адвентисти по убеждение (тогава не съществува още адвентна църква като организация) да напуснат тези църкви, в които до тогава членували. През лятото на 1844 г. около 50 000 души напускат протестантския свят и отправят към него втората ангелска вест, дадена непосредствено след първата - Откр.14:8:
“И един друг ангел, втори, следваше изподире и казваше: Падна, падна великият Вавилон, който напои всичките народи от виното на своето разпалено блудстване.”
С това те заявили, че тези църкви, заедно с римокатолическата църква са отпаднали от истинската вяра, тъй като отхвърлят евангелската вест за второто идване на Христос. Целият изневерил на истината християнски свят е наречен тук “Вавилон”.
За такова твърдение съществува сериозен мотив. По онова време мнозина искрени вярващи били прогонени от своите братя и изключени от църквите само защото вярвали във второто идване на Христос.
Точното пресмятане на пророческия период от 2300 години, като вземем предвид всички налични библейски и исторически данни показва, че той трябва да завърши на 22.10.1844 г., Защо 22 октомври? Защото денят на омилостивението през 1844 г. се пада на 22 октомври. Това изчисление е абсолютно вярно!
Но сгрешили в тълкуването на събитието, тези искрени вярващи очаквали славното пришествие на Спасителя на 22 октомври 1844 г. Те чакат от сутринта до вечерта, но Исус не се появява в небесните облаци. Тогава в тези среди настъпва горчиво разочарование и болшинството от тях се отказват от вярата си. Но остава една малка верна група от около 50 души, които се залавят с усърдни молитви да открият причините за тяхната несполука.
Първият човек получил светлина по този въпрос е Хайръм Едсън. На 25 октомври, само три дни след разочарованието, той решил да посети някои вярващи, за да ги насърчи. Когато стигнал близо до своята нива с неприбрана царевица, внезапно се спрял, защото във видение му се открива небесното светилище и видял ясно, как в края на 2300 денонощия, Исус, нашият Първосвещеник напуща Светая и преминава в Светая Светих, за да извърши една специална работа там. По такъв начин Бог отговорил на искрените молитви на Своите верни чада. По нататък основното проучване на Библията довежда до откриването на фундаменталните истини за небесното светилище, службата на Христос като Първосвещеник и изследователния съд, а още по-късно и големите крайъгълни камъни на библейското вероучение като Божият Закон, съботната институция, състоянието на мъртвите и т.н. Става ясно, че в края на 2300 г. Христос не трябваше да дойде на земята, а да премине от Светая в Светая Светих и с това да започне изследотелният съд.
Друг е въпросът защо Бог е допуснал това разочарование?
Съществуват няколко основни причини: Християнската теология по онова време е отлагала второто пришествие за далечно неопределено време и това е била общата психология на световното християнство. Бог е искал да промени мисленето на вярващите чрез едно енергично проповядване на близостта на края и то в световен мащаб. И Той постигнал тази цел чрез всесветското адвентно движение в началото на 19-ти век. Една втора причина можем да изтъкнем във факта, че мнозина възприели адвентната вест от страх, повърхностно, а не от сърце и искрена любов към истината... Така, чрез допускането на тази грешка, разочарованието се превръща в сито, на искреността. Нездравото отпада и остават най-качествените, чрез които Бог може да извърши световна реформация и евангелизация. Но най-интересното е, че самото разочарование на първите адвентисти беше предсказано в Откровението.
Налице е едно много съществено обстоятелство. Една църква е истинска Божия църква, ако тя може да се намери в библейските пророчества. Адвентната църква не е засъществувала случайно по волята на някой богослов или учен, а е родена от Светия Дух и се явява в точно определено от библейските пророчества време. В Библията има редица пророчества, които говорят за дейността и мисията на адвентната църква в Божия план.
Ще спомена две основни: Откровение 10 глава, където е очертан външният облик на това движение и Откр 14 гл от 6-12, където е дадено съдържанието на адвентната вест до човешкия род. В Откр.10 глава. В първите стихове са обрисувани символично силата, яснотата и разпространението на тези вести на милост към човечеството. Всичко е представено чрез действията на един мощен ангел - Откр.10:1,2:
“И видях друг силен ангел, който слизаше от небето, облечен в облак; на главата му имаше дъга, лицето му беше като слънцето и краката му като огнени стълбове.
И държеше в ръката си разгъната книжка...”
Според описанието дадено в тези стихове, ангелът не е никой друг, освен Сам Христос. Сходството с описанието на Откр. 1 гл. ни внушава това. Този пасаж уточнява началото на вестта исторически. Ангелът държи в ръката си “разпечатана книжка”. Единствената книга, за която ни се казва, че съдържа “запечатани” пророчества е книгата на Даниил. А разпечатването им стана, както знаем след 1798 г. Ясно е тогава, че адвентната вест трябваше да прозвучи след 1798 г. както и в действителност стана - Откр.10:5,6:
“И ангелът, когото видях да стои на морето и на земята, издигна десницата си към небето и се закле в живущия до вечни векове... че не щеше да има вече време.”
Изразът “не щеше да има вече време” (в някои преводи “бавене”) означава, че след 1844 г. няма вече други пророчески периоди в Библията, чието изпълнение да очакваме и че краят е близо. Най-интересна е последната част на тази глава - Откр.10:8-11:
“И гласът, който чух от небето, проговори пак на мен и ми рече: Иди, вземи разгънатата книга що е в ръката на ангела... Отидох прочее при ангела та му рекох да ми даде книжката. И ми каза: Вземи и я изяж и в корема ти ще бъде горчива, но в устата ти ще бъде сладка като мед.
И тъй, взех книжката от ръката на ангела та я изядох и в устата ми беше сладка като мед, но като я изядох коремът ми се вгорчи. Тогава ми каза: Трябва пак да пророкуваш за много люде и народи и езици, и царе.”
Тук именно е знаменитото пророчество за разочарованието на първите адвентисти. Действията и преживяванията на Йоан метафорично представят действията и преживяванията на тези ранни очакващи. “Изяждането” на една книжка беше добре позната фигура в библейски времена и означаваше усвояване на съдържанието на книгата. Изразът “в устата сладка като мед” представя сладките надежди, които вдъхнало разпечатването на Данииловото пророчество. Най-после Христос ще дойде и ще сложи край на злините на този свят. “Вгорчаването” в корема пък представя това горчиво разочарование на тези вярващи когато Христос не идва в очакваното време. Но може би последният 11 ст. е най-важен. Той посочва световната мисия на адвентната вест след разочарованието. Думичката “пак” означава именно след разочарованието.
Адвентната църква е организирана като самостоятелна деноминация в 1862 г. въз основа на Мат.16:18,19 и Мат.18:15-18
“Пък Аз ти казвам, че ти си Петър и на тая канара ще съградя Моята църква и портите на ада няма да й надделеят. Ще ти дам ключовете на небесното царство и каквото вържеш на земята ще бъде вързано на небесата, а каквото развържеш на земята ще бъде развързано на небесата” (Мат.16:18,19).
“И ако ти съгреши брат ти, иди покажи вината му между тебе и него самия. Ако те послуша спечелил си брат си. Но ако не те послуша вземи със себе си още един или двама и от устата на двама или трима свидетели да се потвърди всяка дума. И ако не послуша тях, кажи това на църквата; че ако не послуша и църквата нека ти бъде като езичник и бирник. Истина ви казвам: Каквото вържете на земята ще бъде вързано на небесата и каквото развържете на земята ще бъде развързано на небесата.” (Мат.18:15-18).
Тук Христос говори за правата и пълномощията, които е дал на Своята организирана църква. Когато църквата действа съгласно тези директиви тогава и небето ще потвърди всяко нейно решение. “Вързване” и “развързване” образно означава приемане на членове и освобождаване на членове.
цитирай
16. believer23 - На никой не са му свършили аргументите,
13.01.2014 17:49
просто вие сектантите сте като радиопредаватели - само предавате и нищо не приемате, затова споровете с вас са безсмислени. Аз ти отговорих на конкретния въпрос за иконите (Защо някога юдеите са се покланяли на храма - това било ли е идолопоклонство?
А защо са изобразявали херувими? - не пише ли "не си прави кумир подобие на нещо, което е на небето горе"?
А за иконите -Христос е образ на Невидимия. Той е бил видим и следователно е можел да бъде изобразен. Също така ние не се кланяме на иконата като на божество, а отдаваме почит на изобразения, на ПЪРВООБРАЗА!!! )

Но се захванах със създаването на адвентизма, защото заблуждавате, че водите хората към истина, а всъщност ги водите към геената.

"Адвентната църква е организирана като самостоятелна деноминация в 1862 г." - хубавото е че вие сами си признавате, че нямате нищо общо с Църквата основана преди 2000г. от Господ Иисус Христос.
В Писанието не пише ли, че "на тоя камък ще съградя Църквата си и портите адови няма да и надделеят"?
Според теб, портите адови са надделели над Христовата Църква и се е наложило Бог чрез Уилям Милър да я пресъздава?
Пише още "Църквата е стълб и крепило на истината" - според вас църквата се е извратила и загубила истината, та се наложило отново Бог чрез Уилям Милър да показва истината? По тази логика изкарвате Божието Слово невярно, а Бог лъжец?
Не само Уилям Милър насочва дата за края на света, а и самата Елън Уайт има видение, че края на света ще настъпи на 22 октомври 1844г. Просто не знам как някой може да вярва в адвентните басни след тези лъжепророчества и нелепите оправдания след това. Аз не знам св.апостоли да са се обърквали така. Ако Св.Дух води някого, то той няма да изпада в такива нелепи ситуации. Защото Бог би просветил ума му към разбирането на тези пасажи. Друг е въпроса, че и самия Милър е бил масон 33-та степен. Този 19 век е златен за сектите и техните създатели масони в Америка.
цитирай
17. estirbg - Момент!
13.01.2014 20:06
Твърде хаотични безпочвени и тенденциозни исторически нападки.
Предполагам, че православието целенасочено е създало цял арсенал от нелепости, с които очерняйки безусловната избраницата на Господа, се опитва да се окопае в душите на хората.
Вместо да се замеряме със съмнителни манипулативни исторически данни (нито ти, нито аз сме живели в онези далечни времена и не можем да твърдим, че това е вярно или е лъжа) ти предлагам един друг път, с който да докажем коя църква е по-близо до Бога.
Съгласен ли си?
Ти ще напишеш Православните критерии, на които трябва да отговаря една истинска Божия църква, а с това да посочиш как Православната ги удовлетворява, а аз ще подготвя съответните изисквания за адвентната, като посоча как ги изпълнява.
Така ще съпоставим и разберем коя църква е по-близо до изискванията според Божието слово.
В противен случай кръстосването на шпаги ще продължи до безкрайност и всеки ще вади от историята един безконечен низ от празни компромати.
Ето, сега ние живеем в нашето време и отговаряме за сегашното състояние на нашите църкви.
Как ти, като представител на Православната и аз, като радетелка на Адвентната изразяваме отношението си към Бога и Неговите заръки.
Може тази вечер да не ми отговарящ, защото и аз нямам възможност повече засега да пиша.
цитирай
18. believer23 - Добре, така да бъде нека не спорим, а ...
14.01.2014 00:12
Добре, така да бъде нека не спорим, а само изкажем критериите си и да сложим точка.
Разбира се аз не съм богослов и нямам толкова широки познания, но ще се опитам поне в основни линии да изкажа критериите.
Православната Църква е истинската Христова Църква, защото:
Тя е създадена преди 2000г. от самия Христос и за която Той казва, че „портите адови няма да и надделеят“ и „която е стълб и крепило на истината“. Тя е опазила вярата през всички тези 20 века, подобни на 20 бурни океана. Нямало е век, в който Христовата Църква да не е била преследвана или пък атакувана от вътре от еретици. Единствено благодатта на Св.Дух е опазила истината от погубване. Православният Символ на вярата приет през 325г. показва в какво вярва православния християнин.
Тя е Църквата, която през тези 2000г. не е изменила и йота от вярата си, и в която битува апостолската приемственост. Например римокатолиците правят изменения във вярата и отпадат през 1054г. поради нововъведенията в нея, най-вече заради т.нар. филиокве (и от Сина). А при протестантите например липсва апостолската приемственост, липсват апостолските предания, липсва вярата във Вселенските Събори.
Тя е тази Църква, която е запазила апостолските разбирания за вярата. Ако четяхте св. отци на Православната Църква щяхте да знаете, че никой св.отец не говори от себе си, а цитира по-рано живял св.отец и така чак до апостолите и Христа.
Тя е единствената Църква, която дава на миряните да приемат истинските Тяло и Кръв Христови. (например при протестантите това е символичен акт, а католиците се причастяват само с хляб, като кръвта е само за духовниците). Писано е „който не яде Плътта и не пие Кръвта на Сина Човеческий живот няма в него“.
Тя е единствената Църква, в която се прощават греховете на хората след тайнствата покаяние и изповед. Писано е „каквото развържете на земята ще се развърже и на небето, и каквото задържите на земята ще се задържи и на небето“. Също така е писано – „изповядвайте си един другиму греховете“ и сущо когато Христос изцерява прокажените им казва „идете и се покажете на свещениците“.
Тя е Църквата, при която са се случвали и се случват безброй чудеса: ежегодното слизане на Благодатния Огън, облачето над Тавор, мироточенето на икони, безброй изцерения от недъзи и болести на искрено вярващите в Господа Бога, нетленни мощи и тяхното благоухание и мироточене и т.н.
цитирай
19. estirbg - Щом Православната се самоопределя като истинска ", създадена
14.01.2014 13:07
преди 2000г. от самия Христос и за която Той казва, че „портите адови няма да и надделеят“ и „която е стълб и крепило на истината", тогава, приятелю, какво остава за римо-католическата и останалите, които също претендират за пряка наследственост от Христос? И тъй като ти започна отново с минали "заслуги". трябва да ти припомня, че съгласно пророчеството за "1260 дни" и вто­ри път дадено като "Вре­ме и вре­ме­на и по­ло­вин вре­ме", през сред­ни­те ве­ко­ве Бо­жи­ят на­род, в ли­це­то на изо­ли­ра­ни, тай­ни об­щес­т­ва, ка­то вал­ден­зи­те, бо­го­ми­ли­те, ху­ге­но­ти­те и др.секти /както днес презрително се дефинират всички, които не изповядват официалната религия/, бе­ше прес­лед­ван от офи­ци­ал­на­та ри­мо­ка­то­ли­чес­ка цър­к­ва. То­зи тъ­мен пе­ри­од прик­лю­чи съг­лас­но про­ро­чес­т­во­то в 1798 г., ко­га­то пап­с­ка­та мощ бе­ше сло­ме­на.

Така че ис­тин­с­ка­та Христова цър­к­ва не мо­жем да посочим в ли­це­то на ка­то­ли­чес­ка­та или пра­вос­лав­на­та цър­к­ва, за­що­то до 1798 г. ис­тинска­та цър­к­ва е в "пус­ти­ня­та", ли­ше­на от офи­ци­ал­на об­щес­т­ве­на дей­ност, до­ка­то ка­то­ли­чес­ка­та и пра­вос­лав­на­та цър­к­ви са офи­ци­ал­но съ­щес­т­ву­ва­щи, гос­под­с­т­ву­ва­щи цър­к­ви по то­ва вре­ме. ... това е въввръзка с пророчеството в Откр.12:13,14:
Бях те помолила нещо друго да направиш, а не да пишеш оди за "Единствената", защото "Единствената" не е останала през вековете вярна на Бога и е пристанала на друг... /друга, да бъда по-точна/.
Жалкото е, че в момента не мога да пиша, така че мога да обясня едва в късната вечер...



цитирай
20. believer23 - Трябва да видим коя Църква запазва вярата си непокътната от създаването си! "Една е вярата, едно е спасението, едно е кръщението"!
14.01.2014 21:23
Римо-католическата църква до 1054г. е била част от Православната Църква, но през която година тя отпада от Вселенската Църква. Тя отпада поради ред причини, но най-вече заради добавката към Никео-Цариградския символ на вярата, което се явява сериозно канонично нарушение. Латиняните добавят към символа на вярата, че Светия Дух изхожда освен от Отца и от Сина, като по този начин изкарват в Светата Троица две начала(Отец и Син).

Другата причина е желанието на папите да имат по-голяма власт от другите патриари и от Вселенските Събори. В началото папата е смятан за пръв сред равни, т.е. имал е първенство само по чест, понеже е бил от столицата Рим, но не имал власт да взима еднолични решения.

Следващата причина е тази, че в католицизма нараства практиката да се пости в събота, което противоречи на апостолските постановления. В Православието събота е празничен ден и в този ден не се пости!

За другите ереси няма какво да говорим. Арианите например отричат че, Христос е Син Божий, което противоречи и на Писанията и на Преданието. Монофизите пък отричат, че Христос е имал две природи, като и това противоречи на Писанието и Преданието. За гностиците няма какво да говорим.
За тайните общества като богомилите, много е говорено. Учението им е известно - дуализъм, т.е. според тях Луцифер е първородният син на Бог, а Христос е вторият. Тези тайни общества са в основата на днешните тайни общества като масоните например. Вероятно знаеш, че масоните широко възхваляват богомилите. Това, че протестантите се бутат да се разпознаят в тях, не говори добре за тях.
И това, че Църквата е била в пустинята противоречи на това, че властта на дявола е била съкрушена след Кръстната смърт на Спасителя, както пише в Библията. Пророчеството, че Църквата ще бъде в пустинята ще се изпълни, когато антихриста се възцари и предприеме последното гонение над християните.

И един въпрос. Ако Църквата е "стълб и крепило на истината", то как е изменила на Бога?
цитирай
21. estirbg - Имам доста възражения
14.01.2014 22:23
но компютърът пак ми се повреди. Надявам се утре да ми го оправят.
Съжалявам.
Доскоро
цитирай
22. estirbg - Извинявай, че се забавих, но трябваше да бъда неотложно и на други фронтове
18.01.2014 14:27
Помолих те да не се облягаме в разговора ни съмнителни исторически данни, които сме наясно, че са твърде тенденциозно манипулирани.

Ти казваш:"В Православието събота е празничен ден и в този ден не се пости!"
Добре, обясни ми какво празнува Православието, като всъщност е превърнала Святата Божия събота в ден за мъртвите (всички задушници са в събота!), ден на печал и сълзи и всички опечалени посещават мъртвите си точно в този ден. В същото време в неделята са всички храмови празници, проповеди и църковни ритуали.

При толкова факти в Библията, които потвърждават, че трябва:
"да ви бъде съботата за тържествена почивка и да смирите душите си; ТОВА Е ВЕЧЕН ЗАКОН." Левит 16:31

и че ни е посочено какво да правим в този ден:
2 Служете Господу с веселие; Дойдете пред Него с радост.
3 Познайте, че Господ е Бог; Той ни е направил, и ние сме Негови; Негови люде сме и овце на пасбището Му."
4 ВЛЕЗТЕ В ПОРТИТЕ МУ СЪС СЛАВОСЛОВИЕ. И В ДВОРОВЕТЕ МУ С ХВАЛЕНИЕ; Славословете Го и благославяйте името Му.
5 Защото Господ е благ; милостта Му трае до века. И верността Му из род в род." Псалом 100

трябва наистина да сме слепи, за да не забележим огромното и фатално отклонение, което е направила Православната, и че тази неправилна посока е път към ада.
Да беше само тази забежка, да не говорим колко пъти прегазва Словото и над Неговите истини поставя човешки наредби, канони и поучения. Словото трябва да е Единствения стандарт за истинност на всяка църква, но нито римо-католическата, нито православната, нито петдесятната се съобразяват с Него. Те детронираха Словото и на негово място поставиха странни монументи от човешки учения, съшити тук, там с някои цитати от Библията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: conrad
Категория: Лични дневници
Прочетен: 48665
Постинги: 8
Коментари: 102
Гласове: 68
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930